Cafeïne of theïne?


Cafeïne werd in 1820 ontdekt in koffie en een aantal jaren later ook in thee. Deze laatste kreeg eerst de naam theïne tot men besefte dat het om dezelfde stof ging. 
De energieshot na het gebruik van cafeïne uit koffie is gekend omdat het ons zenuwstelsel al binnen de vijf minuten stimuleert. Na het drinken van thee blijft deze rush uit omdat de theïne als het ware gevangen zit in de polyfenolen. Hierdoor wordt de theïne geleidelijk afgegeven gedurende wel tien uur. Bij koffie krijg je dus een shot in het begin maar deze neemt geleidelijk af. Thee stimuleert je energie gedurende vele uren maar gelijkmatig. 

De meeste cafeïne zit in de topjes van de thee en de jongste bladeren. Cafeïne is immers een bittere stof waarmee de plant zichzelf beschermt tegen schadelijke insecten. Daarom is het ook logisch dat er minder cafeïne zit in thee die groeit op grote hoogte. 

 

Zelf decafiné maken?

Als je te gevoelig bent aan cafeïne of theïne kan je zelf je thee decafineren zonder in te boeten aan de smaak en goeie stoffen. Laat de thee 20 tot 30 seconden trekken en giet dit weg. Schenk nieuw water op en deze thee zal veel minder cafeïne bevatten omdat 80% van de theïne binnen de minuut in het hete water diffuseert. De tannines en andere stoffen hebben daarentegen enkele minuten nodig om er volledig uit te komen. 
Dit geldt enkel voor lossebladthee omdat de fijngemalen thee in theezakjes elke stof veel te snel afgeeft.