Hoe zet je goeie thee?

Je kan alleen maar goeie thee zetten van  losse theeblaadjes van goeie kwaliteit. Dit wil zeggen dat ze geplukt zijn ofwel met de hand ofwel met zo weinig mogelijk machines. En van een land waar geen pesticides of herbicides gebruikt werden. 
Blijf weg van de theezakjes omdat deze bleekmiddelen, lijmstoffen en microplastics bevatten die mee oplossen in je thee.
Hoe intacter het theeblad hoe meer stoffen het te bieden heeft in de juiste verhouding, net zoals de natuur het bedoeld heeft. 

Geef het theeblad de ruimte om te kunnen ontpoppen! Prop thee dus nooit in een kleine metalen filter.
Metaal tast immers ook de smaak van thee aan. 

Gebruik voor deze kwaliteitsthee altijd het goeie water!
Met de juiste temperatuur. Een aanbevolen temperatuur staat aangegeven op de verpakking. Je kan hier zelf wat mee spelen om andere smaken te accentueren. Een waterkoker waarop je de temperatuur kan instellen vind je in elke elektrozaak.  

Je kan goeie thee op 3 manieren zetten:

Los in de mok

Gewoon los in een mok.
Doe een paar blaadjes in je mok. Giet er zacht water op met de juiste temperatuur. Wacht tot de blaadjes op de bodem van je mok liggen. Je kan natuurlijk ook een mok nemen met een grote filter.
Op dezelfde blaadjes kan je telkens weer nieuw water gieten. Opnieuw en opnieuw, de hele dag lang.
Zin in een leuke mok? 

 

Op de Westerse manier

Gewoon in de theepot: weinig thee en veel water.
Doe 1 tot maximum 3 gram thee in je theepot. Giet er zacht water op met de juiste temperatuur en wacht tot al de theeblaadjes tot op de bodem van je theepot gezakt zijn. Zet er een theelichtje onder of houdt warm op de kachel.
Is je pot leeg dan giet je er weer opnieuw water op, de hele dag lang. 
Een gezellige theepot nodig?

 

Op de Oosters manier

Met de gongfu cha- stijl: veel theeblad met weinig water.
Je valt omver van de smaak!  Het gaat als volgt:
– je verwarmt de gaiwan of kleine theepot en de kopjes met heet water
– je doet 6 gram thee in de gaiwan of theepot en overgiet dit met water. Dit giet je meteen weg. Ruik en val niet omver van de bedwelmende geur van echte thee! 
– Giet weer water op en wacht een 30 seconden. Deze thee drink je.
– Dit kan je herhalen met telkens 5 seconden extra trektijd tot je net niet theedronken bent!      

Simpel met een theezeef

Het belangrijkste is dat je een grote zeef gebruikt zodanig dat je de theeblaadjes de ruimte geeft om zich te kunnen ontvouwen. Zo kunnen ze veel beter al hun smaken afgeven. 
Je kan deze zeef gebruiken in zowel een mok als in een theepot.
Uiteraard kan je ook van deze thee weer opnieuw en opnieuw zetten. Bij elk nieuw zetsel zal je een andere smaak ontdekken. 

 

 

Je kan altijd spelen met de temperatuur van het water, de hoeveelheid thee en de trektijd. Hiermee kan je zelf de smaak bepalen die jij het liefst hebt: iets zoeter, iets meer bitter, subieler of net iets straffer,…  Dit is het leuke aan thee zetten.

Losse bladthee geeft altijd op een natuurlijke manier zijn stoffen vrij. Jij bepaalt zowat dewelke.
Gun jezelf dus kwaliteitsthee en blijf weg van de zakjes. Met verpulverde zakjesthee komen alle smaken tegelijk in je theewater terecht. Het is meestal een mix van verschillende theeën waar je geen vat op hebt. Meestal zijn er nog smaakstoffen aan toegevoegd. Ze smaken immers altijd hetzelfde. Echte thee kan elk jaar een iets andere smaak geven. Net zoals bij wijn.