MATCHA

Thee om Matcha van te maken wordt geteeld en verwerkt in Uji, nabij Kyoto in Japan. 

Omdat het hele blad wordt gebruikt is Matcha bijzonder rijk aan antioxidanten, vitamines en mineralen. De thee wordt in de lente 2 tot 6 weken voor het uitschieten van de jonge scheuten afgeschermd met een strooien afdak, waardoor er nog maar net genoeg licht door kan om de thee te laten groeien. Uiteraard is dit heel arbeidsintensief.
Door deze techniek gaat de plant extra polyphenolen aanmaken. De omzetting van L-theanine naar catechines wordt hierdoor ook geïnhibeerd waardoor de thee zoeter wordt. Ze worden meestal geplukt met de hand en daarna deels gedroogd en diepgevroren. Dit is tencha. Op deze manier kan men het hele jaar door Matcha produceren. De oogst is immers maar 1 of 2 keer per jaar.

Deze tencha wordt nadien weer gedroogd tot 3%. Origineel werd het met een stenen molen gemalen met de hand om de temperatuur te temperen. Er wordt per keer 10 gram matchapoeder gemalen en dit duurt telkens 20 minuten. Tegenwoordig gebeurt dit machinaal in donkere ruimtes met aangepaste t°. Hierdoor krijg je een licht astringerende thee met een sterke umamismaak die toch zoet smaakt met een nootachtige ondertoon.

Uiteraard zit er veel cafeïne in deze Matcha omdat het volledige blad gedronken wordt. Maar door het grote gehalte aan L-theanine wordt de cafeïne vertraagd opgenomen tot wel 3 uur lang. Je krijgt dus niet de cafeïnerush zoals bij koffie maar hij komt geleidelijk aan waardoor je langer alert blijft.

Het is dus geen wonder dat Matcha zo gegeerd is in Japan en zeker bij de iets oudere bevolking. De jeugd is tegenwoordig immers meer in de ban van de hippe frisdranken op basis van thee. THEOFEEL biedt je nu ook de mogelijkheid om zelf elke dag je portie biologisch geteelde Matcha te kunnen drinken!  Dit is een ceremoniële matcha, wat wil zeggen dat het enkel theeblad bevat en geen stengels. Matchapoeder geschikt om te koken bevat wel nog de stengels wat de smaak wranger maakt.

 

“Zo graag mijn dagelijkse portie gezonde biologisch Matcha!”

Hoe maak je matcha?

Doe water van 80°C in een matchabowl en laat hierin de bamboewisk wat week worden. Dat vergemakkelijkt het kloppen. Als je het matchapoeder zeeft dan krijg je een veel mooier resultaat!

Doe 1 theelepel (of matchalepel), wat ongeveer 2 gram is, in je matchabowl.
Giet hierop 100 ml water van 80°C.
Roer je matchathee met de klopper vanuit de pols met M-bewegingen tot je een schuimlaag krijgt. Hierdoor vermindert het astringente en krijg je een veel zachter mondgevoel.

Als je het poeder voorzichtig mengt zonder er schuim op te laten komen, dan creëer je een mooie balans van het astringente en de umamismaak. Probeer beide technieken en kies gewoon hoe jij je Matcha het liefst drinkt!

Of maak er IceTea van:

Zeef hiervoor 3 gram Matchapoeder. Doe er wat koud water bij en maak er een papje van. Voeg hierbij 1 liter koud water en shake of schud goed. Ijskoud opdienen!