Puerh tea

Puerh thee is gefermenteerde thee.  
Oorspronkelijk komt deze thee uit Puerh, een streek in het zuiden van China. De typische theevariëteit en de grond geven deze puerh de aardse, houtachtige smaak. Tegenwoordig wordt puerh tea ook van groene of witte thee gemaakt en ook in andere streken. De theebladeren worden geplukt en verwerkt zoals zwarte thee maar vooraleer te drogen wordt de thee weer vochtig gemaakt en geïnfecteerd met bacteriën. Hierdoor gaat de thee fermenteren. 
Als dit gebeurt in gecontroleerde vochtige ruimtes kan het proces verkort worden tot een 8-tal weken. Dan spreken we over cooked puerh. Meestal wordt deze dan als losse thee verkocht. 

Deze fermentatie kan ook jaren verder gaan, tot wel 50 jaar en meer. Hierdoor ontstaan er meer sachariden in de thee, waardoor hij zoeter en zachter wordt. Deze thee wordt meestal in cakes geperst. Dit is een droom voor de echte theeliefhebber! Engeltjes die op je tong plassen…

Er zijn verschillende studies die uitwijzen dat puerh ons metabolisme ondersteunt. Het kan maar helpen, denk ik dan altijd. 

Hoe zet je puerh tea?

Volgens de gongfu cha-stijl:

De mooiste manier van thee beleven is deze gongfu cha. 

Je hebt hiervoor nodig:
– een mini kleien theepotje (meestal van Yixing-klei)
– een pitcher (een klein kannetje)
– een zift
– een theekop
– (een theetafel)

Je doet een 3 gram thee per persoon in je theepotje. Je giet er het juiste water op van 95°C en giet dit onmiddelijk weer weg. Zo was je de thee.
Opnieuw water opgieten en een 45 seconden laten trekken. Afgieten door de theezift in de pitcher. Nu verdeel je de thee over de cups. Deze zelfde thee kan je wel tot 20 keer opgieten en elke keer proeft hij anders. Bij elke opgietbeurt tel je er 5 seconden extra trektijd bij.



Op de Westerse manier in een gewone theepot kan natuurlijk ook.