Rooibos bevat flavonoïden die sterk antioxiderend en antitumoraal werken. In feite is het geen echte thee omdat het niet van de Camelia sinensis komt, maar van een struik die in Zuid-Afrika groeit. De bladeren en de takjes worden rood door het fermenteren. Dit is Rooibos.
Als de bladeren en takjes na het plukken niet gefermenteerd worden dan heb je Groenbos. Die Zuid-Afrikanen zijn zo dom nog niet. De smaak is dan iets zachter.
De smaak van Rooibosthee is zacht zuurzoet en smaakt totaal anders dan gewone thee. Het bevat geen cafeïne waardoor je hem gewoon de hele dag door kan drinken. Zelfs kleine kinderen kunnen deze Rooi-en Groenbos ongestoord drinken. Nogal wat beter dan frisdrank of fruitsap!
Rooibos kan je zowel warm als koud drinken.
Honeybush lijkt erg op Rooibos maar is nog iets voller en iets zoeter van smaak. De bloemen ruiken dan ook naar honing. Voor een Afrikaan is Heuningbos de naam.
Hij groeit enkel in het wild en wordt gevonden en geplukt door de plaatselijke bevolking die de streek kennen. Honeybush bevat net als Rooibos geen cafeïne en kan dus ook de hele dag door gedronken worden, ook door kinderen. Hij bevat ook geen tannines waardoor de thee nooit bitter wordt.
“Een huis zonder Rooibos is geen thuis.”
Bronnen:
Iswaldi, I., Arráez-Román, D., Rodríguez-Medina, I. et al. Identificatie van fenolverbindingen in waterige en ethanolische rooibosextracten (Aspalathus linearis) door HPLC-ESI-MS (TOF/IT). Anale Bioanale Chem 400, 3643–3654 (2011). https://doi-org.gateway2.cdlh.be/10.1007/s00216-011-4998-z